Dart tips om het maximale uit jezelf te halen

QB Darts blog dart tips header

“Aha, daar is het dart kastje voor”, waren mijn eerste woorden toen ik mijn eerste pijl naast het bord en in het kabinet gooide. “Waar kan ik dart tips krijgen?”, grapte ik.

Mijn eerste dartervaring was vooral erg gezellig, in het café met vrienden. Mijn wil om beter te worden bracht me bij de volgende vragen. Waar kan ik mezelf verbeteren en hoe doe ik dat dan? Darten is meer dan techniek alleen, merkte ik toen ik mijn eerste finale 301 tegen een vriend speelde. Waar kwamen die zenuwen vandaan? Hij is toch mijn maatje en de inzet was een rondje. Hoe kan het beter? Of beter gezegd, hoe kan IK beter worden? Hoe ga ik goed leren darten?

Om beter te leren darten ben ik op zoek gegaan naar de dart tips en tricks. En ja, onze sport is meer dan een pijltje gooien…

Dart tips en tricks;
die je kunnen helpen een betere darter te worden

Kijk naar goede spelers; Wat heeft hen zover gebracht? Analyseer hun darthouding en gedrag. Hoe is hun dartgreep en darttechniek? Neem de mogelijke verbeterpunten mee en probeer het uit. Wanneer dit een beweging/houding betreft, neem de tijd om te wennen. Je kunt ook niet gelijk zwemmen toch? Slijp vastigheden in en verminder daarmee de variabelen. Altijd hetzelfde doen is de sleutel.

Dart tips voor je dartgreep

Hoe kan ik het beste mijn dartpijlen vasthouden? Er zijn veel verschillende dartgrepen. Hieronder enkele voorbeelden waarmee je kunt experimenteren om erachter te komen hoe jij je dartpijlen wilt vasthouden.

QB Darts-blog-dart tips-dartgreep1
QB Darts-blog-dart tips-dartgreep2
QB Darts-blog-dart tips-dartgreep3

(Bron: www.nicedarts.com)

Een goede of slechte dartgreep bestaat niet. Zolang je maar probeert de pijl altijd op dezelfde hoogte vast te pakken. Om hier zeker van te zijn is de QB One ontworpen. Een dartgrip hangt van meerdere punten af: het type barrel (het onderdeel van de dartpijl waar je de pijl vastpakt) en de positionering van de vingers. Kies daarbij de manier die jij het prettigste vindt. Door gebruik te maken van de QB One weet je zeker dat je de pijl altijd op dezelfde hoogte vasthoudt.

Dart tips voor je techniek

Zorg dat je in balans staat en dat je schouder, elleboog en hand op het bord zijn gericht. Je lichaam en met name schouders ontspan je. Gooi je met rechts, zet dan je rechtervoet voor. De linkshandigen plaatsen hun linkervoet voor. Blijf altijd met twee voeten aan de grond, we willen de variabelen uitsluiten.

Voor meer informatie over dartpijlen vast te houden en techniek check:
www.nicedarts.com en www.darts.stebra.nl

En check deze video: ‘How to throw like a pro: darts tips’

 • Gebruik verschillende oefeningen; Bewegingen inslijpen is belangrijk, net als een vlotte check-out. Kijk eens op de site van de Nederlandse Darts Bond voor uitdagende dartspellen en dartoefeningen.
 • Omgaan met spanning; denk niet aan winnen en verliezen. Leer jezelf je gedachten te controleren. Welke gedachten gaan je helpen, steunen en vertrouwen geven? Een positieve mindset creëer je zelf! Meer hierover: www.beware-darts.nl
 • Zoek de confrontatie op; ga het duel aan met iemand bij een dartvereniging of café. Mensen hebben verschillende stijlen, ander gedrag en wellicht ook een ander niveau. Hoe ga je daarmee om? Laat je je door trage darters uit je spel halen, of motiveert het je nu juist om ze in te maken?
 • Ben jij een goede rekenaar? Dit kan je helpen om snelle beslissingen tijdens het spel te maken zonder dat je uit je focus hoeft te komen. Zorg dat je de spelregels kunt dromen voordat je jezelf opwerpt als teller. Door als rekenaar in wedstrijden te schrijven/tellen, ontwikkel je dit onder tijdsdruk.

  Er zijn verschillende manieren om de scores bij te houden. Wij adviseren: train je hoofdrekenen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld rekenoefeningen te doen op:
  www.digipuzzle.net/darts_eduspel
  www.digipuzzle.net/timemath_math_eduspel

 • Je kunt de darts score op verschillende manieren bijhouden:

 • Een gezonde geest in een gezond lichaam;  uit onderzoek aan het Erasmus is naar voren gekomen dat de beste darters niet bij voorbaat de beste techniek hebben, maar de beste timing. Wanneer laat jij de pijl los? Dit is te trainen, door veel te oefenen. Zorg dat je je fit voelt en lekker in je vel zit. Dit helpt bij je reactiesnelheid.

 • Wil jij kijken hoever je kan komen? Om de darttop te halen zijn twee punten heel belangrijk: zorg voor een grote tijdsinvestering (www.topsportbrein.nl), met talent alleen kom je er niet. Daarnaast de volgende richtlijn:

  “winners never quit, quitters never win”.

Deel dit bericht zodat we samen de darters blijven uitdagen in hun persoonlijke doelen

Heb jij nog nuttige darttips? Laat het ons weten en mail ons.

De waardering van qbdarts.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 3 reviews.